m
Popular Posts
Follow Us
HomeMalayGST: ANTARA REALITI EKONOMI DAN EMOSI

GST: ANTARA REALITI EKONOMI DAN EMOSI

Baru-baru ini kerajaan Singapura telah mengumumkan kenaikan Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) kepada 9% yang dijangka akan dilaksanakan dalam tempoh tiga tahun. Menteri Kewangan, Heng Swee Keat mengesahkan kadar baharu itu mungkin dilaksanakan lebih awal.

 

Walaupun Singapura telah mengenakan GST sejak tahun 1994 dan telah dinaikkan sebanyak empat kali daripada kadar permulaan 3%, rakyat republik itu lebih matang dalam memahami manfaat cukai tersebut.

 

Belum ada lagi cakap-cakap rakyat Singapura membantah keras terhadap kadar yang baharu walaupun pengumuman dibuat selepas laporan pendapatan rakyatnya dikatakan sebagai terendah tahun lalu sejak 2009. Rata-rata, rakyat di republik itu akur bahawa kadar baharu perlu dilaksanakan sebagai asas pembangunan negara bagi tempoh 10 tahun akan datang.

 

Berbeza di Malaysia, GST telah menjadi satu polemik politik besar sejak ianya diperkenalkan oleh PM Najib Razak pada tahun 2015. Sejak hari pertama, ahli politik pembangkang tanpa henti menggunakan GST sebagai peluru untuk menyerang kewibaan kerajaan Barisan Nasional. Tatkala PRU14 semakin hampi mendatang, setiap isu baharu yang timbul akan dikaitkan dengan GST oleh pembangkang.

 

Mengikut pembangkang, GST akan membawa kehancuran kepada rakyat yang menanggung beban kos sara hidup yang meningkat. Mereka juga mendakwa GST telah dikenakan untuk membayar hutang syarikat 1MDB. Tidak kurang juga yang mengatakan cukai itu telah diperkenalkan kerana negara sudah hampir bankrap.

 

Persoalannya adakah rakyat biasa benar-benar memahami GST? Bolehkah rakyat Malaysia bersetuju secara am GST adalah satu mekanisme berkesan untuk menstabilkan ekonomi negara dan keperluan rakyat. Atau menerima dakwaan-dakwaan yang dibuat oleh pembangkang?

 

Dalam membuat penilaian objektif mengenai GST, rakyat perlu ketepikan sentimen politik. Adakah GST elok untuk negara dan rakyat serta patut dilaksanakan oleh kerajaan persekutuan tidak kira BN atau Pakatan Harapan.
Agak senang untuk mencari fakta kerana GST bukanlah perkara yang baharu. Malaysia ketinggalan 17 tahun di belakang Singapura dalam pelaksanan GST.

 

Sebelum GST, hampir separuh daripada pendapatan negara bergantung kepada hasil minyak. Langit tidak selalunya cerah. Harga minyak global mulai menjunam sejak 2010 dan Malaysia turut terkesan. Akibatnya hasil negara menyusut sehingga lebih RM40 bilion satu angka yang menakutkan kerana ia boleh menyebabkan banyak perkhidmatan dihentikan.

 

Menyedari bahawa kebergantungan hasil negara pada industri minyak tidak stabil, GST diperlukan untuk memastikan perkhidmatan dan kemudahan asas berupaya diteruskan. Hasilnya, GST telah menyumbang RM42 bilion kepada kerajaan dan kebergantungan kepada industri minyak turun kepada 14% berbanding 41% sebelum ini.

 

Walaupun demikian, Pakatan tetap menentang GST sehingga pemimpin DAP Lim Guan Eng telah menyifatkan polisi cukai untuk sebagai satu celaka kepada rakyat Malaysia. Walaupun pembangkang secara prinsip tidak bersetuju dengan GST, mereka mempunyai pendapat yang berbeza tentang bagaimana ianya patut dihapuskan.

 

Pada satu ketika mereka mahu mansuhkan tetapi kemudiannya bertukar fikiran untuk meneruskan GST pada kadar sifar. Terbaharu Guan Eng berkata ianya patutnya dihapuskan dan berjanji untuk memansuh cukai berkenaan serta memulihkan cukai jualan dan khidmat (SST) jika Pakatan menang.

 

Adakah pembangkang mempunyai jalan lain untuk mengisi defisit RM42 bilion hasil kutipan GST. Mereka mendakwa usaha membanteras rasuah serta mengurangkan ketirisan akan menjimatkan RM20 bilion. Tapi tiada modul sistematik telah dibentangkan oleh mereka bagaimana usaha ini dapat di laksanakan.

 

Berbalik kepada SST, umum tahu kutipan SST telah dibuktikan kurang 40% berbanding GST. Adakah SST akan mengurangkan bebanan rakyat? Melalui SST, cukai diambil ke atas nilai jualan barang tidak termasuk kadar peratusan yang dikenakan sehingga 10%, selain ketelusan penjual memaparkan kadar SST yang dikenakan. Ia mungkin lebih teruk daripada kadar 6% GST; maka soal kos sara hidup dan harga barang naik belum tentu dapat diselesaikan oleh SST.

 

Hakikatnya tiada cukai yang popular tetapi tuduhan bahawa GST berpunca daripada kegagalan urus tadbir kerajaan sukar diterima kerana 160 buah negara lain turut melaksanakannya, termasuk negara maju seperti England, Perancis, Jerman dan Kanada. Malah, Arab Saudi sebagai negara pengeluar minyak tertinggi turut memperkenalkan GST.

 

Apa pun tidak dapat dinafikan hasil GST dapat dipulangkan kembali kepada rakyat samada dalam bentuk pemberian tunai seperti BR1M, elaun tambahan untuk golongan sasar seperti petani dan nelayan, mahu pun digunakan untuk perbelanjaan kesihatan dan pendidikan.

 

Jika GST menjadi penentu dalam membuat pilihan ketika PRU14, takyat perlu beringat bahawa perbincangan mestilah menjauhi unsur agakan, berkepentingan serta mengikut emosi kerana bertindak mengikut perasaan hanya akan merugikan diri sendiri serta negara.

Comments

comments

Please follow and like us:
Tags
  The Malaysia Impact Article Contest
  Your Information will never be shared with any third party.
  The Malaysia Impact Article
  Submission Contest
  %d bloggers like this:
  The Malaysia Impact Article Contest
  Your Information will never be shared with any third party.
  The Malaysia Impact Article
  Submission Contest